Türkiye İMSAD’ın düzenlediği 58. Gündem Buluşmaları “Yılın İkinci Yarısında Ekonomi ve İnşaat Sektöründe Beklentiler” başlığı altında online olarak gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “2024 yılının ilk çeyrek döneminde de genel ekonomi yüzde 5,7, inşaat sektörü ise yüzde 11,1 büyüme gösterdi. İnşaat sektöründeki büyümenin malzeme sanayisine etkisi sektörler açısından eşit şekilde dağılım göstermiyor. Deprem bölgesindeki yeniden imar faaliyetleri; çimento, hazır beton, demir çelik ürünlerinde artış gerçekleşti. Fakat renovasyon ürünleri tarafında ise düşüş var. Ayrıca yüksek faizlerden dolayı konut satışında da düşüş yaşanıyor” sözlerini kaydetti.
Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından 58’inci kez düzenlenen Gündem Buluşmaları; Assan Panel, Çuhadaroğlu, Demirdöküm, GF Hakan Plastik’in katkılarıyla 26 Haziran 2024 Çarşamba günü çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu’nun yaptığı toplantı; inşaat malzemesi sanayicileri, iş dünyasından isimler ve sektör profesyonelleri tarafından ilgiyle takip edildi. “Yılın İkinci Yarısında Ekonomi ve İnşaat Sektöründe Beklentiler” başlığı altında gerçekleşen toplantının moderatörlüğünü Türkiye İMSAD Başkan Vekili Ferdi Erdoğan üstlenirken Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeler kapsamında inşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisine yönelik beklentilerini paylaştı.
“İnşaat sektörü yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,1 büyüdü”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren ve konuşmasında 2024 yılının ilk çeyreğine dair değerlendirmelerde bulunan Tayfun Küçükoğlu, “2024 yılının ilk çeyrek döneminde de genel ekonomi yüzde 5,7, inşaat sektörü ise yüzde 11,1 büyüme gösterdi. Bu kapsamda geçen yılın sonunda olduğu gibi sektör ülke ekonomisinin üzerinde büyümeye göstermeye ediyor. Deprem bölgesindeki yeniden imar faaliyetleri, yerel seçimler öncesi kentsel dönüşüm ve diğer inşaat faaliyetlerindeki hareketlenme büyümeyi etkileyen faktörlerin başında geliyor. İnşaat sektörümüz 6 çeyrektir artan bir hızla büyümeye devam ederken, 2017 yılı üçüncü çeyrekten sonraki en hızlı çeyrek dönem büyümesine de imza attı. İnşaat malzemesi sanayimiz de 2024 yılının ilk çeyreğinde üretim artışı kaydetti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,9 oranında üretim artışı gerçekleşti. İnşaat malzemesi sanayi üretimimizin 16 alt sektöründe üretim geçen yılın ilk çeyreğine göre artarken, altı alt sektörümüzde ise daha düşük kaldı. İhracatımız değerimiz ise bir önceki yılın nisan ayına oranla yüzde 4,0 puan düştü. İthalatımız ise geçen yılın nisan ayının yüzde 0,7 puan üzerinde gerçekleşti” dedi.
Yüksek faizler konut satışlarının düşmesinde etkili oluyor
2024 yılının ikinci yarısında Türkiye ekonomisinde yaşanabilecek gelişmelerin inşaat malzemesi sanayisine olası etkileri üzerine Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan ise şu konulara dikkat çekti: “İnşaat sektöründeki büyümenin malzeme sanayisine etkisi sektörler açısından eşit şekilde dağılım göstermiyor. Deprem bölgesindeki yeniden imar faaliyetlerinin etkisiyle çimento, hazır beton, demir çelik ürünlerinde artış gerçekleşti. Fakat renovasyon ürünleri tarafında ise düşüş var. Bu durumda artan maliyetlerin etkisi gözlemleniyor. Ayrıca yüksek faizlerden dolayı konut satışında da düşüş yaşanıyor.”
ABD ve AB’deki seçimler yeni dengelerin kurulmasına yol açabilir
Küresel boyutta yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisine etkileri üzerine detaylı değerlendirmelerde bulunan Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, “2024 yılında bölgesel savaşlar etkisi sürerken diğer yandan yılın ikinci yarısında önemli siyasi değişimlerine tanıklık edeceğiz. Önümüzde dünyanın geleceğini belirleyecek çok kritik seçim süreçleri var. ABD ve Avrupa’daki seçimler yeni dengelerin kurulmasına da yol açabilir. Türkiye ekonomisi hem savaşların hem de seçimlerin etkisini yaşıyor. Savaşlar, ihracat faaliyetlerinde düşüş ve büyümede sınırlandırıcı etki gösteriyor. Önümüzdeki dönemde enflasyonda istediğimiz rakamlara ulaşabilirsek 2025 yılında iyileşme etkileri görebiliriz.”
“Yıl sonunda inşaat malzemesi sanayisinde büyüme olacağını tahmin ediyoruz”
İnşaat sektörü ve malzeme sanayisine dair beklentilerini paylaşan Gürlesel, “İnşaat sektörü yılın ilk çeyreğinde önemli bir büyüme gösterdi. Deprem bölgesindeki yeniden imar çalışmaları, kentsel dönüşüm, kamu yatırımları ve özel sektör faaliyetleri büyümede etkili oldu. İnşaat malzemesi sanayisinde de özellikle çimento, hazır beton, demir çelik çubuk ve profil ve inşaat camları üretimde artış gerçekleşti. Yılın geri kalanında da hem deprem bölgesindeki faaliyetler hem de belediyelerin gerçekleştireceği kentsel dönüşüm projeleri büyümede etkili olacaktır. Öte yandan bölgesel savaşların sürmesi inşaat malzemeleri ihracatında iyileşme beklentilerini öteleyebilir. Avrupa pazarı açısından yeşil mutabakat büyük önem taşıyor. Malzeme sanayimizin Avrupa’ya ihracatta artış kaydetmek için sürece hızla uyum sağlaması ve yenilenebilir enerjiye geçiş yapılması gerekiyor. Tüm gelişmelerin ışığında ise 2024 yılı sonunda inşaat malzemesi sanayisinde yüzde 4-5 oranında büyüme olacağını tahmin ediyoruz” açıklamalarını yaptı.